News
Thursday 30 March 2017
Koraalriffen van de Nederlandse Antillen gaan binnen 15 jaar verloren
Op de zes Caribische eilanden die zijn verbonden met Nederland dreigen de koraalriffen binnen 15 jaar te verdwijnen. Daardoor zal ook een groot deel van de eilanden-economieën instorten. Het nieuw te vormen Kabinet moet met spoed een Deltaplan maken…
Tuesday 28 March 2017
Hoe zeegras omgaat met stress door bio-bouwen in zijn eigen omgeving
Zeegrasvelden zijn uiterst productieve bio-bouwers die in kustgebieden over de hele wereld hun eigen leefomgeving vormen. Het areaal van deze belangrijke gebieden daalt momenteel drastisch, onder andere door watervervuiling. Om zeegrasvelden in de…
Friday 17 March 2017
Tuinierende wormen en klimaatverandering ondermijnen natuurlijke kustbescherming
Dijken zouden lager kunnen zijn als ze beschermd worden door golvendempende, grassige kwelders. Maar het buitendijkse kweldergras heeft het moeilijk, niet alleen door sterkere golven, maar ook door wormen die de zaden van het gras blijken te…
Thursday 16 March 2017
Sea Acceptance Test Confirms Quality of NIOZ ‘Pristine’ Ultra Clean CTD
In March 2017, a Sea Acceptance Test (SAT) of the ‘Pristine’ Ultra Clean CTD-system (UCC) was successfully carried out on board of the South Korean research vessel ‘Isabu’, sailing from Guam in the Pacific Ocean near the Mariana-trench. This system…
Thursday 16 March 2017
NIOZ software opens new avenue for animal migration research
This week, a NIOZ-made software program for the R statistical environment was introduced. ‘FLightR’ enables refined and statistically validated analyses of animal movement data acquired with solar data loggers. The possibilities of the programme are…
Wednesday 08 March 2017
The ticking time-bomb of climate change and sea-level rise
Why human actions in the next ten years can profoundly influence the next 10,000
(photos: Shutterstock)
Saturday 11 February 2017
Diepwatermosselen zijn watjes vanwege kalme jeugd
Het wilde maar niet lukken om mosselbanken in de Waddenzee terug te brengen. Welke technieken de terreinbeheerders van Natuurmonumenten en Staatbosbeheer en de onderzoekers van Rijksuniversiteit Groningen en NIOZ ook probeerden, de mosselen die…
Tuesday 07 February 2017
Illegale visserij schaadt ecosystemen en lokale economieën
De visstand neemt af terwijl de druk van visserij toeneemt, vaak illegaal en door industriële vloten. Zonder ingrijpen zullen sommige ecosystemen instorten. Opsporing en handhaving is moeilijk. Meer onderzoek is geboden naar hoe de illegale visvangst…
Monday 06 February 2017
Kleine wezens, groot effect op het oceaanleven
Kiezelwieren zijn klein maar o zo belangrijk voor het zeeleven in de Zuidelijke Oceaan: door hun enorme biomassa bepalen ze de verdeling van voedingsstoffen en sporenelementen rond Antarctica. Een internationale groep onderzoekers toont dit aan in…
Friday 03 February 2017
Meer en eerder kwallen in de Noordzee
'De Amerikaanse ribkwal komt nu het meest voor en ook op hele andere plekken dan we voor mogelijk hielden'.