News
Monday 22 October 2018
Speuren naar miljarden minuscule plasticdeeltjes in zee
Hoe onderzoek je de aanwezigheid en invloed van microplastics in onze estuaria, zeeën en oceanen? En: wat is de rol van microben bij het afbreken van deze fossiele of biologisch afbreekbare plastics? Het zijn vragen die dr. Linda Amaral-Zettler en…
Wednesday 17 October 2018
Mogelijk nieuwe kreeftachtige ontdekt | New copepod found on Texel by student
[English below Dutch] Een minuscuul kleine kreeftachtige (copepod) met inwendige eitjes in plaats van de gebruikelijke uitwendige eitjes, die werd gevonden tussen de Texelse mosselen, zou tot een nog onbekende soort kunnen behoren. De vondst werd…
Monday 15 October 2018
Waddenzee sleutel tot succes rosse grutto
De hoeveelheid voedsel in de Waddenzee bepaalt of rosse grutto's met succes op en neer kunnen vliegen naar hun broedgebied in Siberië. Tot die conclusie komen NIOZ-onderzoeker dr. Eldar Rakhimberdiev en collega’s in het jongste nummer van het…
Wednesday 10 October 2018
Fossiel celmembraan van bacterie bruikbaar voor klimaatonderzoek
Een 'paleo-thermometer' om klimaatschommelingen op land te meten is weer een stap dichterbij gekomen. Onderzoekers van onder meer het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) publiceren hierover deze week in het wetenschappelijk…
Monday 08 October 2018
Wapenwedloop in 'oerwadden' in Midden-Oosten
In het Sultanaat Oman, aan de zuidoostkust van het Arabische Schiereiland, is door het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) voor het eerst een uitgebreide fauna-inventarisatie gemaakt. De Nederlandse bioloog Roeland Bom deed…
Thursday 04 October 2018
OCW-minister bij samenwerkingsverklaring Koninklijk NIOZ en JAMSTEC in Tokio
Op vrijdag 5 oktober bevestigen het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) en Japan Agency for Marine-Earth Science and Technology (JAMSTEC) hun nauwe samenwerking met een samenwerkingsverklaring. Minister van OCW Ingrid van…
Friday 28 September 2018
Drieteenstrandlopers vliegen grote afstanden tijdens hun tussenstop in de Waddenzee
Drieteenstrandlopers van slechts 50 gram vliegen bij iedere getijdewisseling grote afstanden in de Waddenzee. Dat blijkt uit de eerste resultaten van het monitoringsexperiment bij Griend. Allert Bijleveld, gedragsecoloog bij het NIOZ is verrast door…
Thursday 27 September 2018
Diepzeemijnbouw veroorzaakt langdurige schade aan het ecosysteem
[English below Dutch] Het winnen van mangaanknollen in de diepzee levert langdurige milieuschade op. Dat concludeert NIOZ-onderzoekster Tanja Stratmann in haar proefschrift 'Benthic ecosystem response to polymetallic nodule extraction in the deep…
Friday 21 September 2018
Integrale studie naar zeespiegelstijging, bodemdaling en sedimentatie in de Nederlandse Waddenzee verschenen
Bron: Programma naar een Rijke Waddenzee en de Waddenacademie
Thursday 13 September 2018
Primeur op Texel: kweek van inheemse platte 'waddenoester' gelukt
Onderzoekers van Koninklijk Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ) op Texel zijn erin geslaagd larven te kweken van een inheemse oestersoort. Het gaat om de 'platte oester' (Ostrea edulis), een soort die al honderd jaar uit de Waddenzee is…