News
Monday 25 February 2019
Project Waddenmozaïek van start met monsterklus onder water
Vandaag start het project Waddenmozaïek met het bemonsteren van de bodem onder de zeespiegel van de Waddenzee. In totaal worden 1.500 hapjes uit de wadbodem genomen. Het is voor het eerst dat op deze schaal en zo integraal de onderwaternatuur in…
Monday 25 February 2019
Linda Amaral-Zettler benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Microbiology aan de UvA
Mw. dr L.A. Amaral-Zettler is benoemd tot bijzonder hoogleraar Marine Microbiology aan de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica van de Universiteit van Amsterdam (UvA). De leerstoel is ingesteld door NIOZ Koninklijk Nederlands…
Thursday 31 January 2019
Juist wateren ten westen van Europa cruciaal in oceaancirculatie en toekomst klimaat
De drijvende kracht achter het systeem van oceaanstromingen dat het huidige en toekomstige klimaat in belangrijke mate bepaalt, komt uit onverwachte hoek. Een nieuwe internationale studie in Science toont aan dat de klimaatbepalende Atlantische…
Friday 25 January 2019
How sponges undermine coral reefs from within
Wednesday 09 January 2019
RUG en NIOZ onderzoeken plasticvervuiling containerramp op Schiermonnikoog
In de nacht van 1-2 januari 2019 zijn boven de kust van de oostelijke Waddeneilanden naar schatting 280 containers over boord geslagen van het vrachtschip MSC Zoe. Op Schiermonnikoog, Ameland, Terschelling en Vlieland en de Friese/Groningse kust is…
Wednesday 02 January 2019
Zeegras spaart stranden en geld
Zeegras is zó goed in het voorkomen van erosie op tropische stranden, dat het de regelmatige, dure zandsuppleties overbodig kan maken. Dat schrijven biologen en ingenieurs uit Nederland en Mexico deze maand in het wetenschappelijk tijdschrift…
Friday 21 December 2018
Tjeerd Bouma benoemd tot hoogleraar 'Biogeomorfologische ecologie van estuaria, delta’s en kusten' aan de Universiteit Utrecht
NIOZ-onderzoeker Tjeerd Bouma is benoemd tot part-time hoogleraar biogeomorfologische ecologie van estuaria, delta’s en kusten bij de Faculteit Geowetenschappen van de Universiteit Utrecht. Met deze benoeming wordt verder inhoud gegeven aan de…
Wednesday 19 December 2018
Nieuw onderzoek toont hoe de natuur Hedwige-Prosperpolder zich ontwikkelt na ontpoldering
Dát zeewater weer de ruimte krijgt in de Hedwige-Prosperpolder stond al vast, maar hóe het Vlaams-Nederlandse gebied zich na de ontpoldering precies gaat ontwikkelen was nog niet bekend. Daarom hebben onderzoekers van het NIOZ Koninklijk Nederlands…
Wednesday 12 December 2018
Reuzenstof uit Sahara beïnvloedt atmosfeer en oceaan tot in Cariben
Saharastof verspreidt zich met de passaatwinden duizenden kilometers vanuit het brongebied in westelijke richting over de Atlantische Oceaan. Een nieuw inzicht daarbij is dat óók de grote fractie van het stof (tot ca. een halve millimeter in…
Monday 10 December 2018
Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) bezoekt NIOZ in Yerseke
Minister Ingrid van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur & Wetenschap) begon haar tweedaagse werkbezoek in Zeeland afgelopen zondag bij het NIOZ in Yerseke. Daar werd ze door onderzoekers van de afdeling estuariene & delta systemen bijgepraat over…