Provincie laat NIOZ zeewierkansen Noord-Holland onderzoeken
De wereldbevolking groeit en daarmee de behoefte aan voedsel, materialen en energie. Vooral eiwitten en koolwaterstoffen worden schaars. De wijze waarop de wereld hierin nu voorziet is milieubelastend en leidt tot toenemende schaarste. Optimalisatie van de zeewierteelt tot en met de verwerking tot eindproducten kan ertoe leiden dat zeewieren op den duur een bijdrage kunnen leveren aan voedsel en energie van de toekomst.
Noord-Holland is bij uitstek geschikt voor de ontwikkeling van zeewier. De ligging aan de Noordzee en de Waddenzee is zeer gunstig; zowel de luwte van de Waddenzee als de ruimte op de Noordzee maken het mogelijk om pilots en demonstratieprojecten op te zetten. Daarnaast zijn er veel partijen die de ontwikkelingen van zeewierteelt tot verwerking verder kunnen brengen. Het doel is om investeringen en economische activiteiten in de zeewiersector naar de Provincie Noord-Holland te krijgen. Hiermee sluit de provincie aan bij het Nationaal Programma Zeewier van de ministeries van Economische Zaken en Infrastructuur & Milieu en Rijkswaterstaat. In het project worden academische en toegepaste kennis, en pionierende ondernemingen gekoppeld aan de bestaande faciliteiten in Noord-Holland.
De drie partijen die het onderzoek gaan uitvoeren hebben allemaal bewezen resultaten behaald in deze sector:
- NIOZ (Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee, Texel) heeft in 2014 het Zeewiercentrum op Texel geopend. Deze moderne onderzoeksfaciliteit biedt ruimte en mogelijkheden voor fysiologisch, ecologisch en genetisch onderzoek naar zeewier. Daarmee is dit centrum een belangrijke faciliteit in het nationale én internationale zeewieronderzoek.
- ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland, Petten) heeft kennis en experimentele installaties op het gebied bio-raffinage en –processing waarmee suikers uit zeewier kunnen worden geïsoleerd. ECN draagt met haar expertise bij aan de verwerking van zeewier tot grondstof voor bijvoorbeeld chemicaliën en biobrandstof.
- WMR (Wageningen Marine Research, Den Helder), werkt al jaren aan de kennis voor de verduurzaming van aquacultuur, visserij en “Blue Growth”. Natuur- en sociaalwetenschappers ontwikkelen gezamenlijk innovatieve concepten voor maatschappelijk relevante vraagstukken zoals het gebruik van zeewier voor diverse toepassingen en de risico’s en kansen rond aquacultuur binnen offshore windmolenparken.
Meer informatie
Wetenschappelijk contact voor NIOZ:
Klaas Timmermans
Communicatie contact:
NIOZ, Jan Boon (ook voor hoge resolutie foto's)
Provincie Noord-Holland, Martine Hartog