Professor Rolf Bak ontvangt prestigieuze ISRS Award voor koraalonderzoek
Met de ontvangst van het Award verkrijgt Rolf Bak voor het leven de status van ISRS Fellow.
Elk jaar wordt een koraalrifonderzoeker geselecteerd voor de "Eminence in Research Award". Deze onderscheiding wordt uitgereikt aan een koraalrifonderzoeker die zich bijzonder onderscheiden heeft met buitengewoon en excellent koraalonderzoek gedurende een zeer lange periode.
Rolf Bak werkt al bijna 40 jaar aan koraalriffen wereldwijd. Zijn wetenschappeljke interesse betreft het ecologisch functioneren (groei, mortaliteit, voortplanting) van koralen en van de dieren en planten die leven in interactie met koralen. Hoewel het meeste werk van Rolf Bak en zijn medewerkers, studenten en promovendi, gedaan wordt op de voormalige Nederlandse Antillen, met name op Curaçao en Bonaire, heeft hij waarnemingen en duikwerk verricht over de hele wereld. Vanaf 1989 werkte hij ook als hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam (UvA). Vele jaren gaf hij leiding aan het koraalrifprogramma van het Caraibisch Marien-Biologisch Instituut op Curaçao. Sinds 2004 werkte hij op het NIOZ waar zijn wetenschappelijke interesse zich verbreedde door toegenomen belangstelling voor micro-organismen, maar waar hij ook werkzaam was als speerpunt van het tropisch koraalonderzoek.
Koraalonderzoek in Curaçao & Bonaire
Rolf Bak startte in 1973 het langst lopende monitoringsysteemonderzoek naar de gesteldheid van koralen op Curaçao en Bonaire. Door de jaren heen is een duidelijke en sterke afname in de gemiddelden van de koraalbedekking waar te nemen.
"Toen ik in 1973 met het onderzoek startte, lag de gemiddelde koraalbedekking van het hele eiland tussen de 35 en 45 procent. Over de jaren is dit gemiddelde sterk gedaald en bedraagt nu 15 procent, behalve op Oostpunt waar men over de afgelopen twintig jaar zelfs een lichte toename van het koraal waar heeft kunnen nemen. Het rif van Oostpunt is bijzonder omdat het nog een koraalbedekking van ongeveer 45 procent heeft."