Minder brandstof
Luchtbellen in water dempen onderwatergeluid en verminderen de wrijving onder een schip waardoor het minder brandstof nodig heeft. Hoewel het gedrag van luchtbellen in zoet water redelijk bekend is, gedragen bellen zich in zout zeewater heel anders. In dit programma vergelijken de onderzoekers luchtbellen in verschillende soorten water, variërend van zoet water tot natuurlijk zeewater, om te begrijpen hoe je ze kunt gebruiken om wrijving, geluidsvoortplanting en cavitatie te sturen. Uiteindelijk doel is om te kunnen voorspellen hoe de 'samenstelling' van water de luchtbellen beïnvloedt.

Professor Gert-Jan Reichart (UU) is vanuit het NIOZ betrokken. "Dit onderzoek bestaat uit het met elkaar in verband brengen van onderwatergeluid en de samenstelling en chemie van zeewater. Ons onderzoeksschip de Pelagia zal daarvoor worden uitgerust met camera's en onderwatermicrofoons terwijl we tegelijkertijd de chemie van het water monitoren. Uiteindelijk zal dit project leiden tot een beter begrip van de draagwijdte van onderwatergeluid."

Onderzoeksschip de Pelagia. Foto: Flying Focus

Grensverleggend werken
AQUA is één van de zes onderzoeksprogramma’s die wordt gefinancierd vanuit NWO's financieringsinstrument 'Perspectief voor de topsectoren'. Ieder jaar kent NWO met Perspectief financiering toe aan vijf of zes nieuwe onderzoeksprogramma’s die passen binnen de topsectoren. Dat zijn gebieden waarin het Nederlandse bedrijfsleven en onderzoekscentra wereldwijd uitblinken en hun koppositie willen versterken. Met Perspectief daagt NWO wetenschappers en andere partijen uit om nieuwe onderzoekslijnen op te zetten die de grenzen van wetenschappelijke disciplines overstijgen. Door deze grootschalige en gezamenlijke aanpak kunnen de onderzoekspartners veel meer bereiken dan wanneer ze afzonderlijk te werk zouden gaan.

Maatschappelijke en economische waarde
"Met deze multidisciplinaire aanpak werken ze niet alleen aan wetenschappelijke en maatschappelijke problemen", zegt Anke Stekelenburg, die bij NWO de Perspectief-financieringen coördineert. "De deelnemers leveren ook belangrijke bijdragen aan de Nederlandse economie, en versterken met hun onderzoeksresultaten de internationale concurrentiepositie van ons land."

Onderzoeksbudget
De zes onderzoeksprogramma’s die nu van start kunnen, hebben een budget van in totaal 28 miljoen euro. 19 miljoen euro is afkomstig van NWO, uit financiering van Perspectief. De overige 9 miljoen euro wordt geïnvesteerd door bedrijven en andere organisaties die aan de onderzoeken deelnemen. Met het totaalbudget kunnen 57 promovendi en 19 postdocs de komende zes jaar aan de slag.

Tien jaar Perspectief
NWO-domein Toegepaste en Technische Wetenschappen (TTW) voert het financieringsprogramma Perspectief uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK). Vandaag viert NWO het tienjarig jubileum van Perspectief. Dat gebeurt tijdens NWO’s innovatiefestival Teknowlogy, dat plaatsvindt in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Hier werd de honorering van de onderzoeksprogramma's bekend gemaakt.