Overfishing and the impoverishment of marine life
Seas and oceans contain millions of species. The proper functioning of these ecosystems depends directly on this great biodiversity. Healthy ecosystems provide essential needs that we take for granted, such as clean air, clear water, fish that we can catch, etc.
Human influences are reducing the resilience and stability of marine systems, for fish species in particular through climate change, pollution and overfishing. Species sometimes decline surprisingly rapidly, or they return unexpectedly slowly or not at all after human influence has subsided.
Fishing, for example, has a major impact on marine ecosystems. If you remove a large predatory fish from an area, you would think that prey species would benefit from this, increase in numbers and that the predatory fish would then increase in numbers again if you limit the fishing. Research on the once abundant skate (a large, critically endangered species of ray), the angelshark (a large shark species only found off the Canary Islands) and the cod in the Baltic Sea shows that the impact of fishing these species can have an enormous and irreversible effects on the entire ecosystem.
For an integrated and ecological view on marine ecosystems and the availability of fish catches, it is no longer sufficient to analyse models with one or two species only, as used to be common practice. The body size of animals (predators and prey) also changes when their numbers decrease or increase in an ecosystem. Body size is a crucial aspect for understanding tipping points in marine ecosystems.
Overbevissing en de verarming van het zeeleven
Zeeën en oceanen bevatten miljoenen soorten. Het goed functioneren van deze ecosystemen hangt direct af van deze grote biodiversiteit. Gezonde ecosystemen zorgen voor essentiële behoeften die wij als vanzelfsprekend beschouwen, zoals bijvoorbeeld schone lucht, helder water, vissen die we zouden kunnen vangen, etc.
Door invloed van de mens vermindert de veerkracht en stabiliteit in zee- en oceaansystemen, voor vissoorten met name door klimaatverandering, vervuiling en overbevissing. Diersoorten nemen soms verrassend snel in aantal af, of ze komen onverwacht langzaam of niet terug nadat de menselijke invloed is afgenomen.
De visserij heeft bijvoorbeeld en grote impact op ecosystemen in zee. Vang je een grote roofvis weg uit een gebied, dan zou je denken dat prooivis daarvan profiteert, in aantallen toeneemt en dat daarna de roofvis weer in aantal zal toenemen, als je de visserij inperkt. Onderzoek aan de ooit in de Noordzee veelvuldig voorkomende vleet (een grote, kritiek bedreigde roggensoort), de zee-engel (een grote haaiensoort die alleen nog bij de Canarische eilanden voorkomt) en aan de Kabeljauw in de Oostzee, toont aan dat de invloed van visserij op deze soorten enorm door kan werken in het gehele ecosysteem en onomkeerbaar kan zijn.
Voor een integrale en ecologische blik op marine ecosystemen en de beschikbaarheid van visvangsten volstaat het niet meer uitsluitend modellen te analyseren met één of twee soorten zoals vroeger gebruikelijk was. De lichaamsgrootte van dieren (roofdieren en prooien) verandert ook als de aantallen afnemen of toenemen in een ecosysteem. De lichaamsgrootte is een cruciaal aspect voor het begrijpen van kantelpunten in marine ecosystemen.
Key figures
-
According to Worldatlas.com, there are 3.5 * 10^12 (3.5 trillion) fish in the ocean, distributed among 18,000 known fish species.
-
In 2018, according to the FAO, about 80 million tonnes of fish were caught from the oceans, a quantity that has been roughly constant since 2000
-
A scientific study in 2006 predicted that by 2048, all commercially fished fish species will have collapsed due to overfishing.
-
Since then, the proportion of fish stocks classified as overfished has increased from less than 25% to more than 30% (in 2015).
Unfortunately, this information was not updated by FAO in the 2020 report.
Kengetallen
-
Volgens Worldatlas.com zijn er 3.5 * 10^12 (3.5 biljoen) vissen in de oceaan, verdeeld over 18.000 bekende vissoorten.
-
In 2018 werd volgens de FAO ongeveer 80 miljoen ton vis gevangen uit de oceanen, een hoeveelheid die ongeveer constant is sinds 2000
-
Een wetenschappelijke studie uit 2006 voorspelde dat in 2048 alle commercieel beviste vissoorten door overbevissing ingestort zullen zijn.
-
Sindsdien is het aandeel visbestanden dat als overbevist is aangemerkt, toegenomen van minder dan 25% naar meer dan 30% (in 2015).
Deze informatie is helaas niet ge-update door de FAO in het 2020 rapport.